Plan B

Plan B

Plan-B is een project binnen de Kampenhoeve STER vzw dat zich specifiek richt tot jongeren met een mentale en/of emotionele problematiek (dikwijls ook ADHD, ADD, ASS), zich niet zo goed in hun vel voelen of die zich in een moeilijke mentale situatie bevinden.

Met Plan-B willen we een antwoord bieden op de vraag van ouders of organisaties die naar een tijdelijke time-out situatie op zoek zijn.

We richten ons specifiek naar jongeren tussen 12 en 18 jaar. Woensdagnamiddag is voorzien voor intakes en/of individuele begeleiding.

  

Concreet

Onder de deskundige leiding van ervaren jongerencoach Silke worden de jongeren mee ingeschakeld in de zorg voor de dieren,  de uitbouw van een therapeutisch natuurreservaat met een bosgedeelte en diverse poelen, en van een ecologisch voedselbos, beiden op het domein van De Kampenhoeve te Kampenhout en omgeven door weides met paarden en ezels. De dagelijkse planning zal variëren in functie van de seizoenen en afwisselend bestaan uit fysiek ‘klussen’ – struiken aanplanten, wilde bloemen en kruiden zaaien, brugjes en muurtjes maken, zitplekken creëren, etc.., 1 op 1 gesprekken met de coach. Ook creatieve activiteiten zoals fotografie, tekenen, schilderen, koken,… komen aan bod. We houden hierbij rekening met de interesses van de jongeren die op dat moment deelnemen.

Coach

Onze orthopedagoog Silke heeft ruime ervaring en opleiding in zowel het begeleiden van jongeren met een bepaalde problematiek als in het ervaringsgericht werken in de natuur. Er zal steeds een veilige situatie gecreëerd worden waarbij de jongeren met de voeten op de grond staan – letterlijk en figuurlijk – maar het woord ‘therapie’ bewust vermeden wordt. Daarnaast zijn ook andere volwassenen als vrijwilliger actief.

Praktisch + Vergoeding

Afhankelijk van de situatie van de tiener kan – na een intake dag – een programma aangeboden worden van 1 dag per week. Omwille van praktische redenen bedraagt de minimale duurtijd per traject 4 weken (= 1 blok).

Deze periode kan in samenspraak met de coach telkens per blok van vier weken verlengd worden. Er is geen maximale duurtijd van toepassing.

De vergoeding is vooraf betaalbaar per blok van 4 beurten en voor de start van de intake en coaching.

Een dag loopt van 9h tot 16h. De frequentie per week en de nood aan ondersteuning door de coach worden na overleg finaal door de ouders zelf bepaald.

De additionele kosten bovenop deze dagvergoeding om o.a. de inrichting, materiaal, coach, etc… te kunnen betalen, worden door de Kampenhoeve STER vzw gedragen.

PlanB

Opzet

We willen met dit project de jongeren een tijdelijke rustplek bieden waarbij de natuur en biodiversiteit heel centraal staan en gekoppeld worden aan basiswaarden zoals respectpositieve energiehumordiscipline en vooral persoonlijk nadenkwerk over de eigen toekomst. Ons project Pan-B laat toe om de jongeren te laten nadenken over hun eigen Plan A.

Bij Plan B is het vinden van basisrust een heel belangrijk item, waar veel tijd voor wordt gemaakt. Jongeren die vastlopen, slagen er vaak al lange tijd niet meer in om tot rust te komen.

Het vinden van basisrust is echter essentieel om dagelijks te functioneren en zeker om te groeien en dus tot leren te komen. Samen gaan we op zoek naar wat de jongere nodig heeft om daartoe te komen. Het contact en de verbinding met dieren en de natuur zijn bij ons cruciale factoren die de jongere hierbij helpen.

We gaan op zoek naar ieders sterktes en interesses, maar ook waar ze op botsen. We kijken waar ze naartoe willen, wat ze hiervoor zelf kunnen veranderen en/of welke veranderingen of aanpassingen zij misschien nodig hebben in hun omgeving (op school, thuis,…).

Bij Plan B hebben we tijd. Tijd om even niet te hoeven meedraaien of te presteren in het dagelijks leven. Tijd om tot rust te komen, maar ook tijd om elkaar beter te leren kennen en om in gesprek te gaan. Dit maakt van Plan B een unieke plek.

Vertrouwelijk

Elk probleem en iedere individuele situatie wordt strict vertrouwelijk gehouden naar eventuele externe vrijwilligers die ook actief zijn op bepaalde momenten.

De ouders zijn in principe niet aanwezig tijdens de coaching dagen. Indien nodig is er bovendien voldoende tijd en fysieke ruimte om iedereen regelmatig ‘alleen’ te laten zijn.

Silke Partous, Orthopedagoog

Ik ben Silke, 34 jaar en (klinisch) orthopedagoog.

Als orthopedagoog ga ik samen met jongeren op zoek naar hun sterktes en interesses, maar ook waar ze op botsen in het dagelijks leven. We kijken waar ze naartoe willen, wat ze hiervoor zelf kunnen veranderen en/of welke veranderingen of aanpassingen zij misschien nodig hebben in hun omgeving (op school, thuis,…). Dit alles doen we om tot basisrust te komen én om zich (terug) goed in hun vel te voelen.

Van jongs af aan voelde ik dat dieren en natuur mij tot rust brachten en hielpen mezelf beter te leren kennen. Dat doen ze nu nog steeds voor mij. Ik ben dan ook heel blij dat ik dit via Plan B nu ook aan jongeren kan meegeven.

Ik werk elke dinsdag op de Kampenhoeve voor Plan B. Op andere dagen werk ik als leerlingbegeleider in het secundair onderwijs. De meeste voeling heb ik met de doelgroep van jongeren tussen 12 en 18 jaar, met ASS, ADHD en/of gedrags- en emotionele moeilijkheden.

Je kan mij bereiken via mail naar silke@kampenhoeve.com of telefonisch op het nummer 0495/34.52.74.

In het contactformulier hier beneden kan je je vragen aan ons kwijt. Gelieve zo volledig mogelijk te zijn, dan kunnen wij gerichter en vollediger antwoorden: over wie gaat het, leeftijd, doelstellingen..

Wil je graag toch even bellen om af te stemmen, dan kan dat bij Silke op het nr 0495/34.52.74.

Mail ons

4 + 1 = ?

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.
© De Kampenhoeve Ster vzw 2024 | Website carefully crafted by Creactiv. | GDPR