De Kampenhoeve Ster vzw

Hoe het allemaal begon

Ik ben Pascale Van Essche, oprichter van De Kampenhoeve Ster vzw.  Het bedrijfsleven heb ik in 2012 ingeruild voor een job die nog geen job omschrijving had.  Samen met mijn man Peter Demuynck, die nog een full time job heeft naast De Kampenhoeve, tekenen we de lijnen van De Kampenhoeve samen verder uit.

Ik wilde iets betekenen voor de mens in het algemeen maar ontdekte toch snel dat het mensen met een beperking waren waarvan ik vond dat zij van ons aanbod mochten genieten. Want werken met mensen met een beperking of in moeilijkheden in combinatie met ezels bleek voor mij de ideale match te zijn.

Zonder ervaring in beide sectoren zijn we aan het verhaal beginnen schrijven en er bleek veel interesse te zijn. Al snel hebben we de nodige kennis in huis gehaald om éénieder ten volle te kunnen begeleiden.  Zij werken nu dagelijks met kinderen met een beperking in 1 op 1 sessies. Asinotherapie op De Kampenhoeve was geboren!

Ook groepen volwassenen met een beperking, klasjes type 1-9, steunpunt kinderepilepsie, enz,  vinden allemaal de weg naar De Kampenhoeve voor een boerderijbezoek of ezelwandeling.

De Kampenhoeve in Kampenhout (Berg) ligt op een unieke locatie te midden van de velden en bossen van Vlaams Brabant. De onverharde voetweg leidt je meteen naar een andere wereld, een wereld waar dieren en natuur centraal staan. Niettegenstaande de nabijheid van Brussel en Zaventem, geniet je er van de rust en stilte van het platteland.

De vzw is een snelgroeiend ezel-en paardencentrum te Kampenhout – Vlaams-Brabant, dat zich specifiek richt tot kinderen en volwassenen met een mentale en/of fysieke beperking. Door middel van aangepaste inzet van deze dieren wordt – na een intake gesprek – op maat een programma uitgewerkt dat varieert van pure ontspanning (vb wandelen, borstelen, …) tot het uitvoeren van speelse opdrachten voor o.a. de verbetering van de motoriek, coördinatie, zelfvertrouwen, etc… Zowel voorzieningen/instellingen als individuele kinderen en volwassenen met een beperking bezoeken frequent De Kampenhoeve.

Hoewel pas gestart in 2013 als kleinschalige vzw heeft De Kampenhoeve de afgelopen jaren een spectaculaire groei gekend en inmiddels het grootste asinocentrum van België geworden.

Vanaf 2017 wordt met behulp van specialisten met academische ervaring ingezet op de wetenschappelijke onderbouwing van therapie en assistentie mbv ezels en paarden.

Zowel de vrijwilligersgroep van ca 10 personen als het vast team van 4 personen (orthopedagogen en een kinesist) zetten alles op alles voor het welslagen van onze missie. Respect voor mens, dier en natuur is hierbij de absolute kernboodschap.

Om de werking operationeel te kunnen houden en gezien de ambitie tot verdere groei worden naast bedrijvensponsoring ook neven-activiteiten georganiseerd zoals teambuildings, team events, boerderijbezoeken, ezelwandelingen, off-site meetings, etc….

Nederlandse flyer

Je kan hier downloaden:  Flyer Nederlands

Franse flyer

Je kan hier downloaden: Flyer Frans

Visie en Missie

STER staat voor Stimuleren, Therapie, Ezel en Relaxatie

Visie

De Kampenhoeve STER vzw richt zich tot kinderen en volwassenen met een mentale of fysieke beperking of met moeilijkheden, waarvoor het doelgericht therapeutisch behandelen met behulp van ezels wordt aangeboden in een unieke en professionele omgeving.

Onze bezoekers zijn dan ook de STER van de dag!  Zij zijn onze ster-kinderen of ster-volwassenen en kunnen een bezoek brengen in het kader van pure fun ofwel in het kader van een specifiek programma dat zij volgen.

Missie

De Kampenhoeve ligt op een rustgevende unieke locatie en biedt diepgaande interacties met dieren aan. We zijn gericht op kinderen en volwassenen met een beperking en jongeren uit de bijzondere jeugdzorg. Door onze positieve ingesteldheid en speelsheid hebben we een laagdrempelig aanbod van individuele sessies of groepsbezoeken, met als insteek om de levenskwaliteit van elke bezoeker te verhogen.

Waarom we met dieren werken

Het contact met de ezel kan bijdragen tot een verbetering van de levenskwaliteit op fysiek, mentaal, psychisch en sociaal vlak. Het dier helpt om de ‘cocon’ waarin sommige personen met een handicap zich bevinden, open te trekken.

De aanwezigheid en het contact met een dier heeft een positieve invloed op de fysieke, psychische en algemene gezondheidstoestand. Specifiek voor kinderen en jongeren met beperkingen of moeilijkheden kan de nabijheid van een ezel in activiteiten of behandelingen volgende gunstige effecten hebben:

  • Groeien in eigenwaarde en zelfvertrouwen
  • Genieten van affectie zonder bedreiging en veroordeling
  • Verantwoordelijkheid leren opnemen
  • Afleiden van eigen problemen/moeilijkheden
  • Ervaren van rust en kalmerende invloeden
  • Bewust worden van hun eigen lichaam en houding en dat van het dier
  • Stimuleren van evenwicht, coördinatie en behendigheid
  • Verbeteren van de band tussen zorg-/hulpverlener en cliënt
kampenhoeve

© De Kampenhoeve Ster vzw 2024 | Website carefully crafted by Creactiv. | GDPR