Asinotherapie

Wat is asinotherapie


Nog steeds trots op deze reportage van VRT NWS op 22/08/2018


Asinotherapie is een ander woord voor ezeltherapie, de therapeutische inzet van Ezels.

In de Asinotherapie maken we gebruik van de lichaamstaal van ezels. Door die lichaamshoudingen en –uitingen te imiteren leggen we contact met de ezels zoals ezels dat ook met elkaar doen. Zo uit een ezel zijn sympathie door de vacht van een andere ezel uitvoerig te beknabbelen. Dit imiteren wij door de ezel ruw te borstelen en te krabben met onze nagels. Ook legt een ezel zijn hoofd vaak op de schouder van zijn ezelvriend om zijn sympathie te uiten. Ook dit imiteren wij door de ezel te omhelzen en ons hoofd op zijn schouder te leggen. De ezel ervaart dit als vriendschap en biedt zijn kameraadschap aan.

We richten ons tot kinderen en jongeren met bijvoorbeeld leerstoornissen, sociale en/of emotionele moeilijkheden:

  • ASS
  • ADHD
  • Faalangst
  • Negatief zelfbeeld

Doelgericht werken

Afhankelijk van wat is afgesproken en vastgelegd in het persoonlijk ondersteuningsplan, werk je aan:

  • cognitieve vaardigheden
  • lichamelijke conditie
  • communicatieve vaardigheden
  • sociale vaardigheden
  • ontdekken van nieuwe mogelijkheden

Wanneer?

In samenspraak met de therapeut.

Voor wie?

We richten ons hoofdzakelijk op kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar
Elk persoon die sociaal-emotionele moeilijkheden ervaart kan baat hebben bij  asinotherapie.

Interesse?

Stuur ons dan een bericht via pascale@kampenhoeve.com

PRAKTISCH 

Na het intake bezoek met de therapeut die je kind zal begeleiden, beslis je of je wil opstarten met de asinotherapie. We werken met 5 beurten kaarten die een half jaar jaar geldig zijn vanaf de eerste therapie datum.

Asinotherapie

Ezeltherapie : Hoe

De ezeltherapie sessies bestaan uit de uitvoering van verschillende activiteiten.

Deze activiteiten zijn helemaal op maat van de kinderen en kunnen heel verschillend zijn.

Doormiddel van samen met de ezel allerlei taakjes uit te voeren trachten we tot gesprek te komen. Binnen de begeleidingen behandelen wij gevoelige thema’s waarbij de ezels als metafoor of tussenfiguur zal fungeren.

Thema’s als communicatie, respect, empathie, sociale spelregels en emotionele intelligentie komen op deze manier ongedwongen aan bod.

We vertrekken bijvoorbeeld vanuit het gedrag van de ezel en hoe we onszelf hierin kunnen herkennen, zo kunnen we dan aan de slag gaan met emotieregulatie.

De kinderen en jongeren nemen ook deel aan de verzorging van de ezels, onderhoud van stal en weide, klusjes opknappen, …

Op die manier leren ze hoe ze voor de ezels kunnen zorgen, wat hun zelfvertrouwen positief beïnvloedt. Elke sessie helpt hen sterker worden en hun gevoel van eigenwaarde verbeteren.

Dit gebeurt allemaal in een veilige en zorgzame omgeving, waarbij de persoon en de ezel centraal staan
We overleggen met ouders of begeleiders over de individuele doelen.

Na elke sessie asinotherapie bekijken we kort samen wat er goed en minder goed is gegaan. Zo bouwen we elke sessie verder op de vaardigheden die al verworven zijn.

De missie van de vzw is om het welbevinden en uiteindelijk de levenskwaliteit van kinderen en jongeren met sociaal-emotionele moeilijkheden te verbeteren. Dit dmv een professionele begeleiding in het gezelschap van ons voltallig ezel-team, in een unieke en rustgevende omgeving.

VAPH Cahbudgetten

Het VAPH gaf De Kampenhoeve als groene zorg initiatief goedkeuring om via PVB zorg te kunnen laten inzetten. De brief van het VAPH kan je hier vinden: VAPH Cashbudgetten

Binnenkort komt de nieuwe goedkeuring er aan.

BELANGRIJK  Bij een bezoek aan De Kampenhoeve doe je stevige schoenen aan. Sandalen zijn verboden. Met begrip voor de tenen mocht er toch een ezel op gaan staan.

© De Kampenhoeve Ster vzw 2022 | Website carefully crafted by Creactiv. | GDPR